Mina föreläsningar

Föreläsningar som främjar inkludering och ett gott autistiskt liv

"Du kan inte vara autistisk, du verkar ju helt normal!" – om autism, funkofobi och funktionsrätt

Funkofobi är fördomar och diskriminering av personer med funktionsnedsättning. På vilket sätt drabbas autister av funkofobi? Vad innebär funktionsrätt för autister?

FN:s funktionsrättskonvention slår fast ett flertal rättigheter för personer med funktionsnedsättning, till exempel rätt till hälsa, utbildning och demokratisk delaktighet. FN har kritiserat Sverige för att vi inte lever upp till konventionen, bland annat genom att det finns en strukturell funkofobi som drabbar personer med funktionsnedsättning. Den tar sig bland annat uttryck i att personer med funktionsnedsättning har sämre hälsa och lever i ekonomisk utsatthet i högre utsträckning än övriga befolkningen.

Autister möter hinder i skolan, i kontakt med myndigheter, inom vården, i familjerelationer och när de söker arbete. Många autister blir också utsatta för våld, och de möter fördomar och blir bemötta utifrån okunskap. Under föreläsningen går vi igenom vad funkofobi är, hur den tar sig uttryck, vilka hinder autister möter och hur det påverkar deras levnadsvillkor.

Neuromångfald på jobbet

Den här föreläsningen riktar sig till chefer och HR som vill öka sin kunskap om autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) på jobbet, till exempel adhd. Forskning visar att team med neuromångfald (att människors hjärnor fungerar på olika sätt) presterar bättre. Att det finns olika perspektiv och erfarenheter gör att ni blir bättre på innovation och att lösa problem.

För att ni ska kunna tillvarata de styrkor som finns i teamet på bästa sätt och ge stöd i det som är svårt behöver ni kunskap. Dels om hur personer med adhd och autism fungerar och vilka behov vi har, och dels hur ni i praktiken kan skapa en arbetsplats där människor får vara olika. 

Under föreläsningen går vi igenom vad autism och adhd är, utmaningar, förutsättningar och behov på jobbet. Vi pratar också om diskriminering av personer med NPF-diagnos på arbetsmarknaden och tar upp exempel på hur okunskap leder till missförstånd, dåligt bemötande och ibland även mobbning. Genom att du får kunskap om detta lär du dig hur du kan undvika vanliga fallgropar och hantera svårigheter som uppstår på arbetsplatsen.

Autistisk selfcare – tips och tricks för ett gott autistiskt liv

När jag säger selfcare tänker du kanske på levande ljus och bubbelbad, men det är mycket mer än så. Som människor behöver vi ta hand om oss själva för att må bra. Vi behöver näring, sömn och trygghet. För dig som är autistisk kan det vara särskilt svårt att få det här att fungera. Det är ingen som ger dig en instruktionsbok om hur du fungerar och vad just du behöver. Det är något du behöver upptäcka själv, och det kan vara en snårig väg dit.

Självmedkänsla är en viktig del av selfcare, men vi lever i ett samhälle där autister möter fördomar och diskriminering. Hur kan du vara snäll mot dig själv när du har fått lära dig att du är ”fel” och att dina behov inte är viktiga? Många autister maskerar, vilket innebär att de anstränger sig för att inte framstå som autistiska. Hur kan du förhålla dig till maskering och avmaskering?

Under föreläsningen går vi igenom hur du som autist kan utgå från dina känslor och behov, visa självmedkänsla och hitta strategier för att ta hand om dig själv. Vi pratar också om att vara en del av en autistisk community, hur autister kan stötta varandra, vikten av solidaritet och hur det hänger samman med selfcare.

Sensorisk glädje, hyperfokus och egna vägar – om autism, sex och relationer

Den här föreläsningen riktar sig till autister och andra som är intresserade av autism, sexualitet och relationer, till exempel anhöriga. Alla människor har rätt till en god sexuell hälsa. Vad innebär det för autister? Vad har autistiska egenskaper som sensorisk känslighet, hyperfokus och stimming med sex att göra? Hur påverkar maskering (att dölja sin autism) den sexuella hälsan?

Under föreläsningen går vi igenom vad sexuell hälsa är, vilka normer som finns kring sexualitet och hur du kan hitta fram till vad som känns bra för dig – oavsett vad andra anser är ”normalt”. Vi pratar om vad det innebär att vara neuroqueer, alltså att bryta mot både neurotypiska normer och hetero- och cisnormer. Finns det ett ”rätt” sätt att ha sex och relationer på?

Under föreläsningen lyfter vi också svårigheter som autister kan träffa på när det gäller sex och relationer. Hur är det att vara autistisk på Tinder? Hur kan vi kommunicera behov och gränser? Finns det några tips och tricks när det gäller autism och sex? Hur kan du stötta din autistiska partner?